André van Vliet

André van Vliet werd in 1969 geboren te Benschop. Op negenjarige leeftijd begeleidde hij de kerkdiensten in zijn woonplaats. Lessen volgde hij bij Herman van Vliet die hem ook de liefde voor met name de Franse romantiek bijbracht. Op het Utrechts Conservatorium studeerde André bij Nico van den Hooven, Jan Welmers en Jan Raas. In 1991 behaalde hij hier het diploma. Ondertussen bleven zijn activiteiten niet onopgemerkt. Wekelijks reist hij door het land als begeleider van koren of als solist. Zo concerteerde hij op veel belangrijke orgels in Nederland maar ook daarbuiten. Hij speelde voor radio en TV en maakte zes soloalbums. Deze cd’s, die een zeer breed repertoire bevatten, werden opgenomen in de Lutherse Kerk te Den Haag, de Martinikerk te Bolsward, de Loolaankerk te Apeldoorn en de Lebuïnuskerk te Deventer. Evenals op de cd’s pronken bij de concerten -naast de namen van componisten als Bach, Mendelssohn, Franck, Guilmant, Widor en Dupré- ook grootheden als Planyavski, Hidas, Verschraegen en Toebosch.

In combinatie met andere vocalisten en instrumentalisten  worden zeer veel optredens verzorgd. Te noemen valt de combinatie orgel/piano, waarin André samen met Jan Lenselink een zeer verrassend en vernieuwend programma brengt. Met het trompet-duo Arjan en Edith Post wordt ook veel opgetreden. Ook met sopraan Marjo van Someren zijn al tal van recitals gegeven. Een enkele keer zijn er programma’s met een vocaal kwartet en sinds kort is André de organist van de formatie “Friendship-Collection”. Een muzikaal vijftal (orgel, vleugel, twee trompetten en fluit) waarmee muziek van Mozart tot Musical onder de aandacht wordt gebracht.

Als dirigent is André verbonden aan een aantal koren:

  • christelijk jongerenkoor “Deum Fidentes” uit Polsbroek
  • christelijk regionaal koor “New Voices” uit Polsbroek
  • hervormde gemengde zangvereniging “Vox Jubilans” uit Waddinxveen
  • projectkoor “Oriolus” uit Maarn

Hiermee zijn al vele bijzondere projecten uitgevoerd, o.a. “From Olivet to Calvary” van J. Maunder, “Love Transcending” van J.W. Peterson en de in Muziekcentrum Vredenburg uitgevoerde Cantate “The promise of Christmas” van Dan Burgess (een werk voor groot koor, orkest en vier solisten). Voor dezelfde bezetting schreef André in opdracht van het christelijk jongerenkoor “Deum Fidentes” in 2003 een twee uur durend werk over het leven van David.

In 2009 mocht André zijn 25-jarig organisten jubileum vieren. Dit ging gepaard ging met een aantal bijzondere concerten. Zowel als solist als met muzikale vrienden. Ook verscheen er een cd met -speciaal voor dit jubileum- nieuw geschreven koraalbewerkingen, opgedragen aan de jubilaris.

Al met al een muzikaal leven op een breed terrein. Zijn functie als organist in zijn woonplaats Polsbroek beschouwd hij echter als een van zijn belangrijkste muzikale werkzaamheden. Gemeentezang begeleiden in je eigen kerk blijft immers één van de mooiste opdrachten.

Wilt u meer van hem weten? Kijk dan gerust eens op www.andrevanvliet.nl

To top