Dick Sanderman

Dick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsacte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij Daniel Roth (Franse romantiek), Hans Haselböck (improvisatie) en Jean Guillou, alsmede privélessen improvisatie bij Bert Matter.

In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward; in datzelfde jaar maakte hij een grammofoonplaat met orgelwerken van Mozart. Als solist en als koorbegeleider werkt hij veelvuldig mee aan concerten, radio- en cd-opnamen. Zo concerteerde hij o.a. tijdens het Internationaal Orgelfestival Napels (1981), in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991) en in Jeruzalem (1999). Dick Sanderman is begeleider van het Kampen Boys Choir.

Hij maakte verschillende cd-opnames, onder meer met eigen koraalbewerkingen (Maassluis 1990, Leeuwarden 2001) en met koraalmuziek uit de 18e eeuw (Noordbroek en Epe, 2002). Daarnaast verleende hij medewerking aan cd-projecten als “De orgelmaker Petrus van Oeckelen” (1992), “Het Historische Orgel in Nederland”(1999) en “Orgels in Nederland”(2005).

Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in de stadhuishal. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde Gemeente van Rijssen. Hij is medewerker van het Reformatorisch Dagblad, redactielid van het maandblad De Orgelvriend en was jarenlang voorzitter en lid van de muziekcommissie van de organistenvereniging der Gereformeerde Gemeenten (VOGG), een functie die hij thans bekleedt bij de GOV Vereniging van kerkmusici. Bij de organistenvereniging VGK fungeert hij jaarlijks als gecommitteerde tijdens de examens kerkelijk orgelspel. Eveneens fungeert hij als gecommitteerde bij staatsexamens voor orgel. Tevens publiceert hij regelmatig artikelen en verzorgt hij lezingen, workshops en cursussen, met name op het gebied van het kerkelijk orgelspel. Hij maakt deel uit van de redactionele werkgroep “Revisie gezangen Liedboek” m.b.t. het Liedboek-2012. Meerdere malen was Dick Sanderman jurylid bij orgelconcoursen en voor amateurs (Elburg, Oude Tonge, Gouda), alsook bij de door het Reformatorisch Dagblad en het maandblad De Orgelvriend uitgeschreven compositiewedstrijd (2003).

Van zijn hand verschenen diverse bundels met koraalbewerkingen voor orgel; ook zijn verschillende koorwerken van hem uitgegeven. Als redactielid leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist, dat in 1995 verscheen. Als eerste Nederlandse componist publiceerde hij twee koraalboeken voor de Psalmen, in isometrische notatie (2001) en in ritmische notatie (2004).

Sanderman houdt zich intensief bezig met het harmonium. Hij bezit een drukwindharmoniums, gebouwd door Kotiekywickz (Wenen, omstreeks 1900), alsmede een Kunstharmonium (Victor Mustel, Parijs, 1901). Dick Sanderman is een van de weinige organisten in ons land die ook harmoniumconcerten verzorgen. Op zijn naam staat de eerste Nederlandse harmonium-cd: Boléro de Concert (1997).

To top