Peter Eilander

Peter Eilander is organist van het Steendam-orgel orgel in de Eben-Haëzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organistenloopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd deze orgelbank verwisseld voor die van het Reil-orgel in de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 dient hij de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn. Als concertorganist heeft hij in Nederland een uitgebreide praktijk. Hij concerteerde echter ook in Amerika, Letland (Riga), Hongarije, Frankrijk, Engeland, Ierland (Dublin), Spanje en Duitsland.

Voorts is Peter Eilander dirigent van het christelijk gemengd koor “Cantate Deo” te Amersfoort en het christelijk mannenkoor “Higgajon” te Harderwijk. Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en heeft hij een uitgebreide lespraktijk opgebouwd. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten. Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan.

In 2004 startte Peter een Guilmant-project. Op vier cd’s zijn alle acht orgelsonates van Alexandre Guilmant opgenomen. Naast deze sonates (twee per cd) werden orgeltranscripties van Guilmant opgenomen: de Trocadéro Livraisons. Deze werken bieden een boeiende afwisseling met de sonates. Op deze cd’s zijn de Cavaillé-Coll orgels van de Ste. Madeleine (Parijs), St. Pierre (Lisieux) en de St. Ouen (Rouen) te horen. Tijdens dit project werd Peter de gelegenheid geboden een kerst-cd in de St. Ouen (Rouen) en een solo-cd in de St. Sulpice (Parijs) op te nemen. Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

To top