Pieter Stolk

Pieter Stolk (1945 – 2007) begon zijn muzikale loopbaan in zijn toenmalige woonplaats Ridderkerk. Hij studeerde hoofdvak orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie J. Keijzer. In koordirectie bekwaamde hij zich bij Herman de Wolff.

Stolk begon zijn loopbaan in 1973 bij de Evangelische Omroep als hoofdmedewerker muziek. Door deze drukke werkzaamheden werd zijn focus minder op een eerder voorgenomen carrière als organist gericht. Toch maakte hij in die hoedanigheid aan aantal langspeelplaten met opnamen vanuit onder meer Naarden, Amersfoort en Den Haag.

Bij de Evangelische omroep maakte hij onder meer de televisieseries Ars Musica en Nederlandse Orgelpracht. Zeer bekend werd ook de serie met klassieke muziek in het televisieprogramma Middernacht Klassiek, waarvoor ruim 100 programma’s werden gemaakt. Vanaf 1991 bekleedde hij de functies van zenderredacteur Radio 4 en eindredacteur Nederland zingt.

Vele koren hebben onder zijn leiding gezongen. In 2006 vierde Pieter Stolk zijn 25-jarig jubileum als dirigent van het koor Vox Jubilans uit Waddinxveen. Tijdens een groot jubileumconcert in de Sint Janskerk te Gouda werd op 28 oktober 2006 zijn grootste werk, de Reformations Kantate uit 1983, uitgevoerd.

Pieter Stolk overleed op 61-jarige leeftijd en liet ons een rijke erfenis na van koraalcantates en andere bewerkingen voor koor. De Fantasie over Psalm 87 is een van zijn weinig echte orgelbewerkingen.

To top