Sander van Marion

Sander van Marion neemt een aparte plaats in onder de Nederlandse organisten. Hij heeft zich als organist van de Bethelkerk te Scheveningen, concertorganist, dirigent en componist in binnen- en buitenland een klinkende naam verworven.

In zijn orgelspel valt Sander van Marion op door een lichte en sprankelende speeltrant en een inventieve registerkeuze, boeiend door steeds wisselende klankkleuren. Zijn improvisaties worden geroemd, niet alleen om het talent van de organist, maar ook om de sfeer die hij weet te creëren.

Concertreizen brachten hem op vele bijzondere orgels en in belangrijke muziekcentra van diverse Europese landen. Ook concerteerde hij op Aruba en sinds 1975 bijna jaarlijks in Canada en de Verenigde Staten van Amerika.

Een groot aantal platen (waaronder drie “Gouden”), cd’s en een dvd met opnamen uit binnen- en buitenland staan op zijn naam.

Als dirigent heeft hij met zijn koren, zowel in Nederland als in het buitenland, naast de bekende oratoria, ook onbekende en door hem ontdekte en voor uitvoering gereedgemaakte werken uitgevoerd. Een aantal uitvoeringen waren Nederlandse en Europese premières.

Ook diverse onderscheidingen vielen Sander van Marion ten deel, zoals de twee Franse onderscheidingen voor zijn verdienste voor de Franse orgelcultuur, de Stadspenning van de gemeente Den Haag en de Legpenningen van de gemeenten Katwijk en Zoetermeer. Een koninklijke onderscheiding ontving hij in 1997 met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

To top