Willem Harold Boog

Willem Harold Boog (1964) studeerde orgel, kerkmuziek en klavecimbel aan de Conservatoria van Enschede, Zwolle en Alkmaar. Eindexamen klavecimbel deed hij bij Remy Syrier (1987) en orgel bij Jos van der Kooy (1991, Grote- of Sint Bavokerk te Haarlem) bij wie hij in 1992 ook het eindexamen improvisatie voor het diploma kerkmuziek behaalde in de Westerkerk te Amsterdam.Daarnaast ontving hij meer dan 22 jaar (tot 1996) privéles bij Willem Hendrik Zwart op het majestueuze Hinsz-orgel van de Bovenkerk te Kampen.

Verder nam Willem Harold Boog deel aan een internationale interpretatie-cursus (1989) door Christoph Schoener (BRD) van Bach en Mendelssohn werken en studeerde hij in 1995 en 1996 bij Istvan Baróti, organist van de Dom van Esztergom (Hongarije) werken van Liszt, Widor en Franck.

Behalve in Nederland concerteerde hij ook in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije (concertreis 1997, 2001 met workshop Hollandse Koraalkunst aan de István Széchenyi Hochschule in Györ en 2002), Engeland, Canada en Amerika (concertreis 1998 en 1999).

Sinds januari 1989 is Willem Harold Boog cantor-organist van de Oosterkerk in Zeist, gevolgd in 1992 door een benoeming als Kerkmusicus. Naast organist is hij actief als koordirigent (Pniëlkoor Veenendaal, het Gereformeerd Veluws Mannenkoor Ermelo en de Zeister ‘Oostercantorij’), waarmee hij bekend is van cd-opnamen en radio- en televisie uitzendingen.

Als gastdirigent (‘Dutch Festival Choir’ en het ‘Hollandkoor’), koorbegeleider en solist bij diverse koren maakte hij verschillende buitenlandse reizen (o.a. naar Bern en Coventry, maar ook door Canada en de Verenigde Staten). Ook verzorgt hij workshops en was hij een paar keer columnist bij het radioprogramma ‘Zaterdagavonduur’ (EO).

Als initiatiefnemer én concertgever organiseert Willem Harold Boog sinds 1991 het Traditionele Oranjeconcert, sinds 1992 de Serie Orgelconcerten en sinds 2003 de ‘Orgelplusconcerten’  in de Oosterkerk te Zeist.

Bij laatstgenoemde concerten werkte hij achtereenvolgens samen met Marco Bakker (bariton), Evelyn Heuvelmans (hobo), Arjan en Edith Post (trompet), Matthijs Koene (panfluit), Martin de Deugd (viool), Berdien Stenberg (fluit), Jan Lenselink (piano), Ab Weegenaar (fagot), het Koninklijk Harmoniegezelschap OBK-Zeist o.l.v. dirigent Gert Buitenhuis (thema: Mon Orgue c’est mon Orchestre) en met slagwerkers van het Marimba-ensemble Amersfoort.

Van Willem Boog verschijnen regelmatig koor- en orgelwerken, uitgegeven bij Molenaar Ed. Wormerveer, Muziek-Klassiek B.V. en ‘Con Passione’ (Psalm 118, 139 en 150).

Wat betreft de functie van het orgel in de eredienst onderschrijft hij nadrukkelijk de uitspraak van zijn leermeester Willem Hendrik Zwart: de Lofzang heeft een voertuig nodig en dat moet een gouden koets zijn.

Voor meer informatie: www.willemharoldboog.nl

To top